Sy egna kläder
Sy egna kläder

Sy egna kläder

Att välja begagnat – Bra för klimat och plånbok

Vi lever i en värld som hela tiden förändras. Just nu påverkas vårt klimat alldeles för mycket av alla de utsläpp som uppstår på grund av produktion av nya produkter. Kläder är en av de största källorna till dessa utsläpp och vår konsumtion av kläder är idag allt för hög. Vi måste hitta sätt att producera mindre, samtidigt som många tycker väldigt mycket om att uppdatera sin garderob.

Begagnade kläder kan vara ett perfekt sätt att kunna fortsätta handla, samtidigt som vi minskar våra utsläpp. I den här artikeln kommer du att få lära dig mer om begagnade kläder och varför det är en bra lösning för miljö och klimat.

Minskade ustläpp

Tillverkning av nya kläder genererar massor med utsläpp av koldioxid. Det här beror på att fabrikerna kräver energi för att kunna producera sina kläder. Denna energi får man genom att bränna olika saker, som kol och fossila bränslen för att generera värme.

Som restprodukt får man då bland annat koldioxid. Det här är en gas som lägger sig som ett täcke runt jorden i atmosfären. Detta gör att det blir svårare för värmen att lämna och att det därmed blir varmare på jorden. Denna värme rubbar bland annat balansen i ekosystemen och gör att djurlivet skadas. Dessutom leder den till torka och extremt väder och kan i framtiden bland annat bidra till saker som hugersnöd och tuffa naturkatastrofer.

Fabrikerna släpper också ut annat än koldioxid. Partiklar i avgaserna förorenar lokalt och kan förstöra för de människor som bor nära fabrikerna. Bland annat kan det leda till problem med lungor och luftrör.

Begagnade kläder gör att inte lika mycket behöver produceras i dessa fabriker. Då kommer också utsläppen att minska vilket både djur och människor alltså vinner på.

Billigare

Ett stort plus med just begagnade kläder är att de inte kostar lika mycket. Du kan på speciella hemsidor online köpa kläder som är begagnade till ett mycket bra pris. Ofta är de som nya och detta är ett perfekt sätt för den som vill uppdatera sin garderob utan att behöva lägga ut alldeles för mycket pengar.

En annan sak som kan nämnas med begagnade kläder är att du själv kan sälja dina kläder som begagnade för att tjäna en slant eller två. Det här är ett perfekt sätt att se till de kläder du själv inte vill använda kommer till glädje för någon annan.

Ju fler som bestämmer sig för att sälja och köpa begagnade kläder, desto minder kläder kommer att behöva produceras. Kanske kan vi på sikt gå ifrån den överkonsumtion som vi idag lever i och se till att ta hand om vår jord på ett bättre sätt än idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *